İş

Asya borsaları ECB toplantısı ve Çin teşvik detayları nedeniyle temkinli

Asya borsaları Perşembe günü yatırımcıların Çin’in teşvik planları ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısının sonuçları hakkında daha fazla ayrıntıyı beklemesiyle temkinli kalmayı sürdürdü. Bu arada tahvil fiyatları düştü ve dolar, anketin Ocak ayında ABD’de iş faaliyetlerinde artışa işaret etmesinin ardından yükseldi.

MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi erken işlemlerde %0,5 yükseldi. Hong Kong’da Askıya al Endeks %0,6 artışla açılırken, Çin anakarası endeksleri sabit kaldı. Buna karşılık Japonya’nın Nikkei endeksi %0,3 düştü.

Yatırımcı duyarlılığı daha önce güçlü ABD verileri ve Çin’in kredi için yaklaşık 140 milyar dolar serbest bırakması beklenen banka zorunlu karşılıklarını azaltma kararıyla desteklenmişti. Bu gelişmeler S&P 500Bu, ‘yi rekor seviyeye, küresel hisse senetlerini ise iki yılın en yüksek seviyesine taşıdı.

Çin’in Pazartesi günü zorunlu karşılık oranlarını düşürme hamlesi Şanghay Yerleşkesi Bu, Endeksi dört yılın en düşük seviyesine gönderen ve Hang Seng’i sert bir şekilde vuran hisse senedi piyasalarındaki önemli bir gerilemenin ardından geldi. Çin’in borsa için önemli bir kurtarma paketi fonu oluşturmayı düşündüğüne dair haberler durumun istikrara kavuşmasına yardımcı oldu ancak uzun vadeli görünüme dair güven belirsizliğini koruyor.

Hang Seng Pazartesi günkü 15 ayın en düşük seviyesinden %8 toparlandı ancak bugüne kadar %6’dan fazla ve 2023’ün başından bu yana yaklaşık %20 düşüş yaşadı. Bu arada dünya hisse senetleri yılın başından bu yana %21 arttı.

S&P 500 ve vadeli işlemler Nasdaq 100, şirketin beklentilerin altında kazanç bildirmesi ve potansiyel satış yavaşlaması sonrasında Tesla hisselerinin NASDAQ:TSLA’daki ihraç sonrası %6’lık düşüşünün etkisiyle %0,1 düştü.

Güney Kore, 2023’ün dördüncü çeyreği için beklenenden daha yeterli büyüme rakamları bildirdi ancak Kospi endeksi düştü ve Kore wonu sabit kaldı.

Döviz piyasalarında, Avustralya dolarının Çin’in teşvik paketine ilişkin iyimserliğin tetiklediği ilk kazanımları kısa sürdü ve para birimi %0,1 düşüşle 0,6569 dolara geriledi. Euro 1,0875 dolarda sabit kalırken yen, dolar karşısında 148 seviyesinin altında işlem görerek gücünü korudu.

Japonya Merkez Bankası bu hafta faiz oranlarını korudu ancak Lider Kazuo Ueda, bankanın %2’lik enflasyon hedefine ulaşma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ima ederek on yıllık Japon devlet tahvili getirilerinin %0,73’e yükselmesine neden oldu.

Küresel tahvil piyasaları da faiz indirimi beklentilerinin azalmasıyla birlikte baskıyı hissediyor. Çarşamba günkü güçlü aktivite verilerinin ardından iki yıllık ABD Hazine tahvili getirileri en düşük seviyelerinden toparlanarak %4,37’ye yerleşti. ECB’nin Perşembe günkü toplantısında yatırımcıların agresif politika gevşemesi beklentilerine yanıt vermesi bekleniyor.

Faiz oranı vadeli işlemleri şu anda ABD’de Mart ayında faiz indirimi ihtimalinin geçen hafta başındaki %75’ten %40 olduğunu gösteriyor.

Emtia piyasalarında Brent vadeli işlemleri %0,2 artışla varil başına 80,22 dolardan işlem gördü. Singapur demir cevheri ton başına 135 dolarda sabit kalırken, Londra bakırı Çin’den gelecek ek teşvik önlemleri beklentileriyle üç haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu