Ekonomi

ABD hisse senedi vadeli işlemleri uzun hafta sonu öncesinde çok az hareket gösterdi

Yaklaşan uzun hafta sonu öncesinde, piyasa katılımcıları ekonominin sağlığını ve Federal Rezerv’in politika yönünü değerlendirmek için ek ekonomik verileri beklerken, ABD hisse senedi endeks vadeli işlemleri bugün minimum hareket sergiledi. Daha fazla veri beklentisine rağmen, ticaretin durgun olması bekleniyor.

Çarşamba günü, Dow Jones Endüstriyel Ortalaması %1’in üzerinde bir artış gösterdi ve S&P 500 rekor bir kapanış seviyesine ulaştı. Yatırımcılar şimdi son dördüncü çeyrek GSYH verilerini ve Michigan Üniversitesi’nin tüketici duyarlılığı anketini beklerken, haftalık işsizlik başvuruları verileri de dikkat çekiyor.

Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçütü olan Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi (PCE), ABD borsalarının kapalı olacağı Kutsal Cuma günü açıklanacak ve odak noktası olmaya devam edecek. Enflasyonda beklenmedik bir artış, potansiyel erken faiz indirimlerine ilişkin coşkuyu azaltabilir.

Fed Guvernörü Christopher Waller gece saatlerinde yaptığı açıklamada, son açıklanan düşük enflasyon rakamlarının ABD Merkez Bankası’nın kısa vadeli faiz oranı hedefini düşürmeye ara vermesini desteklediğini söyledi. Ancak yılın ilerleyen dönemlerinde faiz indirimine gidilmesi ihtimalini de göz ardı etmedi. Waller’ın açıklaması, geçen hafta 2023 yılında sadece bir faiz indirimi öngören bir başka şahin Fed üyesinin ifade ettiği duygularla örtüşüyor.

Federal Rezerv, önümüzdeki üç enflasyon raporuna ve istihdam eğilimlerinin sabit kalmasına bağlı olarak Haziran ayında faiz kararları konusunda bölünmüş bir oylamaya yaklaşıyor gibi görünüyor. CME FedWatch aracına göre, yatırımcılar Fed’in Haziran ayında gevşeme döngüsüne başlama olasılığını yaklaşık %60 olarak tahmin ediyor.

Wall Street’i Mart ayının başlarında rekor seviyelere taşıyan yapay zeka odaklı rallinin de etkisiyle üç ana endeks de üç aylık dönemde önemli kazançlar elde etme yolunda ilerliyor. Fed’in yılın ilerleyen dönemlerinde faiz indirimine gideceği beklentisi de piyasanın yükselişine katkıda bulundu.

Sabah 05:20 itibariyle Dow e-minis 5 puan ya da %0,01, S&P 500 e-minis 5,75 puan ya da %0,11 ve Nasdaq 100 e-minis 35,25 puan ya da %0,19 düşüş gösterdi.

Piyasa açılmadan önce, büyük ölçekli büyüme hisselerinin çoğu düşüş gösterdi ve NASDAQ:NVDA (NASDAQ:NVDA) %0,9 oranında azaldı. Yapay zeka liderinin hisseleri önceki iki seansta %2’nin üzerinde düştü.

Diğer yandan NASDAQ:TTWO Interactive Software, Gearbox Entertainment’ı Embracer Group’tan 460 milyon dolara satın aldığını duyurduktan sonra %1,3’lük bir düşüş yaşadı. Gearbox, Borderlands serisiyle tanınıyor.

Kripto para ve blok zinciriyle ilgili hisse senetleri ise bitcoin ve ethereum fiyatlarının iki günlük düşüşün ardından toparlanmasıyla kazanç elde etti. NASDAQ:COIN Global, MicroStrategy ve NASDAQ:RIOT gibi şirketler %2,2 ile %3,3 arasında yükseliş kaydetti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haberdogubayazit.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu